Ali pravilno razumemo elektronsko pošto?

Mayki

13. feb 2006 ob 15:36:02

Po raziskavi, ki jih je objavila ameriška revija Journal of Personality and Social Psychology, imajo uporabniki elektronske pošte le 50 odstotkov možnosti, da pravilno ugotovijo, ali je sporočilo napisano v resnem ali šaljivem tonu. Da bi bila zagata še večja, pa je kar 90 odstotkov naslovnikov prepričanih, da so pravilno interpretirali pošiljateljevo namero.

Raziskovalci z University of Chicago in New York University so za potrebe študije uporabili 30 parov dodiplomskih študentov. Prvi izmed študentov v paru je drugemu poslal sporočilo v resnem ali šaljivem tonu. Študent-partner je dobljeno sporočilo interpretiral. Medtem ko je približno 80 odstotkov pošiljateljev napovedalo, da bo njihov partner sporočilo interpretiral pravilno, se je izkazalo, da je namero pravilno dojelo le dobrih 50 odstotkov naslovnikov.

Razlogi za razhajanja ležijo v egocentrizmu – nezmožnosti, da bi izstopili iz lastne perspektive. Pošiljatelji napačno domnevajo, da so ton ali čustva, ki ga imajo med pisanjem sporočila v glavi, očitni tudi za naslovnika. Nasprotno pa naslovniki sporočila interpretirajo na podlagi trenutnega občutja, stereotipov in pričakovanj.

Napačna interpretacija je pomemben vir nesporazumov pri internetni komunikaciji, ki lahko vodi v sovražne debate na forumih in celo tožbe na sodišču.

Izvirna novica: Wired