Yahoo spravil v zapor še enega kitajskega disidenta

Mayki

10. feb 2006 ob 07:54:46

Mednarodna organizacija Poročevalci brez meja (Reporters Without Borders - RSF), ki se bori za svobodo tiska in brani zaprte novinarje, je danes sporočila, da so kitajske oblasti decembra 2003 zaprle kiber-disidenta Li Zhija na podlagi podatkov, ki jih je kitajski policiji posredovalo podjetje Yahoo, znano po svojem spletnem portalu in spletnih servisih. Li Zhi, sicer registrirani uporabnik Yahoo-ja, ki je v svojih spletnih člankih in spletnih forumih kritiziral podkupljivost lokalnih oblasti, je bil decembra 2003 zaradi subverzivnih dejavnosti obsojen na osem let zapora.

Organizacija RSF pa je prepričana, da Zhi ni osamljen primer, saj naj bi Yahoo pripomogel k obsodbi več kitajskih disidentov. Zaradi tega RSF od spletnega giganta zahteva, da jim izda seznam vseh kiber-disidentov, o katerih so kitajskim preiskovalnim organom posredovali podatke. Predstavniki Yahoo-ja so na očitke odgovoril z izmikanjem, češ da niso vedeli, za kakšne namene kitajska policija zahteva podatke o njihovih uporabnikih.

Zgodba se bo nadaljevala tudi v ZDA. Kongresni odbor za mednarodne odnose bo 15. februarja zaslišal ameriška internetna podjetja v zvezi z etično odgovornostjo. Na zaslišanju naj bi med drugim pričali tudi predstavniki največjih družb, kot so Microsoft, Yahoo in Google. Google je pred kratkim vznemiril svetovno javnost, ko je napovedal kitajsko različico internetnega brskalnika, ki bo kitajskim oblastem omogočala cenzuro.