7800 GS AGP, tokrat uradno

kuglvinkl

2. feb 2006 ob 20:19:27

Kljub temu, da matične plošče z AGP vodilom opazno izginjajo iz ponudbe proizvajalcev in trgovcev, veliko uporabnikov ne želi kupiti nove matične plošče samo za to, da bi lahko zamenjali ostarelo grafično kartico. Tega se seveda zavedajo tudi proizvajalci grafičnih kartic. Ker sta se oba vodilna proizvajalca grafičnih procesorjev že pred časom usmerila izključno v razvoj domorodnih PCIe procesorjev, so razvili posebno vezje, ki omogoča komunikacijo z AGP vodilom, čeprav na tiskanem vezju počiva GPU, namenjen PCIe vodilu.

Kot smo oni dan že obelodanili, so danes potekle pogodbe o nerazkritju (NDA) o zadnjem grafičnem čudu iz nVidiinega tabora, GeForce 7800 GS na vodilu AGP.

Poglejmo si specifikacije. Jedro bije pri 375 MHZ in ima 16 Pixel cevovodov, pomnilnik vrste GDDR3 pa tiktaka s 600 MHz. Očitno so se pri napovedih malo ušteli. V testu na Anandtechu so dobili v kremplje dve kartici in za voljo testa spustili takte delovanja. Jedro na kartici podjetja EVGA deluje pri 460 MHz, pomnilnik pa pri 1.35 GHz, BFG-jeva inačica pa na 400 MHz (GPU) in 1.25 GHz (RAM). Navijanje (cenejše izvedenke) kar vabi.

Rezultate, predvsem primerjavo z Radeonom X850 XT PE, si oglejte na Computerbase. Če boste kolebali med nakupom teh dveh kartic, imejte v mislih podporo SM 3.0, ki je ATi v tej družini nima.

Cene kartic se zaenkrat gibljejo od 274 do 365 Evrov.