Canon proti vzporednim uvoznikom

aljazh

30. jan 2006 ob 20:35:07

Iz slovenske podružnice Canona je nedavno prispelo sporočilo za javnost, v katerem Canon Europe zavzema strogo stališče proti uvozu izdelkov, namenjenih trgom ZDA in Azije, v Evropski ekonomski prostor. Canon je tako s sodno prepovedjo, utemeljeno na kršitvi Canonove blagovne znamke in avtorskih pravic, na Nizozemskem in Švedskem že dosegel ustavitev prodaje vzporedno uvoženih fotografskih izdelkov, podobne postopke pa je sprožil tudi v Španiji, Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji ter na Portugalskem. Po navedbah Canonovih piarovcev naj vzporedno uvoženi izdelki kupcem ne bi omogočali uživanja poprodajne podpore ter uveljavljanja garancijskih pravic, ponekod pa naj bi se pojavljale tudi težave z združljivostjo (napačna programska oprema, neustrezni kabli).

Kenichi Nagasawa, vodja oddelka za intelektualno lastnino pri Canon Europe, je dejal: Canon je ena najbolj priznanih in zaupanja vrednih znamk na svetu z velikim slovesom kakovosti in podpore uporabnikom. Zelo smo pozorni na kršitve blagovne znamke v Evropskem ekonomskem prostoru in pripravljeni smo zahtevati nadomestilo zaradi vzporednega uvoza po sodni poti. Samo tako bomo zaščitili svojo blagovno znamko in potrošnike.

"Nedavna okrepitev evra je občutno povečala obseg vzporednega uvoza v evropske države. Izdelki, ki v osnovi niso namenjeni evropskim trgom, predstavljajo samo navidezni prihranek, saj so lahko neuporabni in nimajo Canonove garancije. Canon poziva kupce, naj kupujejo Canonovo fotografsko opremo pri uglednih trgovcih in v trgovinah z dobrim slovesom."

Po navedbah v sporočilu za javnost Canon načrtuje nadzor vzporednega uvoza v regijo EMEA (Evropa, Srednji vzhod in Afrika), vključno z državami pristopnicami Evropski uniji, saj namerava preprečiti vsakršno kršenje blagovne znamke pri vseh svojih izdelkih in zaščititi pravice evropskega potrošnika.


Konica Minolta je svoj foto oddelek prodala Sonyju, Pentax se je pobratil s Samsungom, Canon pa naj bi po nekaterih govoricah kapitalsko že obvladoval Nikonov foto oddelek. Se nam podobno stanje kot na področju operacijskih sistemov dolgoročno obeta tudi na trgu fotografskih aparatov?

Vir: e-fotografija.com