Nakupovanje

OwcA

26. jan 2006 ob 16:14:20

Wal-Mart in Costco preučujeta možnost uvedbe biometričnih plačilnih terminalov v svoje trgovinske verige. Za uporabo takšnega sistema bi se vsaka stranka morala najprej registrirati, pri čemer bi oddala svoj prstni odtis in zlasti podatke o kreditni kartici, pri vsakem nadaljnem nakupu pa bi zadoščal le še prst na roki. Skupaj z radijskim sledenjem izdelkov bi to lahko izdatno zvečalo pretočnost blagajn kot tudi zmanjšalo število zaposlenih.

Ampak to še ni vse! Da bi kar se da oplemenitili nakupovalsko izkušnjo, so pri Fujitsu razvili pameten nakupovalni voziček. Na vgrajenem LCD zaslonu vam tako prikazuje podrobnejše informacije o izdelkih, ki ste jih zmetali vanj, vas vodi po trgovini in seveda prijazno opozarja na privlačna znižanja ter ostale enkratne priložnosti, ki jih ne smete zamuditi.

Vendar, so takšne inovacije sploh smiselne? Preko spleta lahko že danes kupimo domala vse, samo dostava malo peša, a to vsekakor ni nepremostljiva ovira. Kaj potem še ostane klasičnim trgovinam? Občutje. S tem ne cikam toliko na sentimentalnost, kot da naj naredijo iz nakupovanja dogodek, ki bo osmisljeval samega sebe. Izziv, s katerim se recimo kinodvorane soočajo že danes, a hkrati petdesest let za tem, ko so v podobno dilemo pahnile gledališče in opero.