Mnenje: 100 milijonov tolarjev?

N/A

26. jan 2006 ob 00:38:21

100 milijonov tolarjev je po ugotovitvah časnika Finance že skorajda astronomska vsota denarja, ki jo je ARNES zaslužil s prodajo domen (po 4.000 SIT za domeno) in (po poročanju Financ) porabil za vzpostavitev delujočih strežnikov DNS. No, denarja je ARNES od registrarjev prejel še malenkost več, tako da so strežniki DNS verjetno res odlični. Prav tako ARNES rad postreže s podatkom, da njihovi strežniki DNS odgovarjajo na več kot milijon poizvedb na uro.

Če se novinar ni temeljito zmotil, potem je bil strežnik DNS največji strošek postavitve registra domen .si, ki ga vodi ARNES. No, ker domenski strežnik BIND (ki ga verjetno uporablja tudi ARNES: dig version.bind txt chaos @srebrnjak.arnes.si) zmore odgovoriti na več kot 300 poizvedb na sekundo že na običajnem PC računalniku (zadostoval bi razred procesorja pentium III), lahko domnevamo, da je register stal bistveno manj kot 100, verjetno pa tudi manj kot 10 milijonov tolarjev (vključno s tajnico, telefaksom, telefonom, internetno povezavo ter elektriko in fikusom).

Razlika do 120 milijonov tolarjev se verjetno še porablja, domišljija pa nam lahko postreže z možnostjo, da bo s temi sredstvi ARNES prevedel (verjetno s prostim in brezplačnim prevajalnikom gcc) katerega od primernejših, zgolj avtoritativnih strežnikov DNS, recimo PowerDNS ali NSD. Ker bo honorar za izvajanje ukaza " make" verjetno nižji od 100 milijonov tolarjev, verjetno lahko pričakujemo tudi nakup para čisto novih, redundančnih strežnikov.

Si še kdo želi podjetje, kjer z gledanjem blinkenlights ustvarjajo približno 100 milijonov tolarjev dobička letno?