Internet Explorer je najmanj varen brskalnik

Matej Kovačič

16. jan 2006 ob 15:29:06

Kot v svojem članku z naslovom Internet Explorer Sucks piše eden najbolj znanih ameriških varnostnih strokovnjakov Bruce Schneier, se brskalnik Internet Explorer na varnostnem področju spet ni najbolje izkazal.

Schneier namreč poroča o raziskavi Browser Security Test, ki je skušala ugotoviti koliko časa je bil posamezni brskalnik (testirali so MSIE, Opero in Firefox) "znano ranljiv". Obdobje znane ranljivosti so definirali kot obdobje med javno objavo odkritja varnostne pomankljivosti in izdajo popravka zanjo. Dejstva, da si veliko posameznikov varnostnih popravkov ne naloži takoj in da je mogoče varnostne ranljivosti izkoriščati še pred javno objavo raziskava ni upoštevala.

Rezultati?
V testnem obdobju je bil MSIE znano ranljiv 98% časa. V letu 2004 je bil MSIE brez znane ranljivosti le 7 dni. Na drugem mestu je pristala Opera s 17% oz. 65 dnevi, ko je bila znano ranljiva, najbolje pa se je odrezal Firefox, ki je bil znano ranljiv kar 56 dni (15% znana ranljivost), pri čemer je večina dni z znano ranljivostjo prizadelo le uporabnike Mac-a. Firefox za Windows je bil znano ranljiv 7% dni.

Kljub temu, da raziskava ni upoštevala dejstva, da so nekatere varnostne ranljivosti izkoriščne še pred javno objavo, so rezultati dovolj zgovorni.