GPU na zadnji (zgornji) strani kartice

kuglvinkl

7. jan 2006 ob 16:36:55

Gigant ASUS si lahko privošči tudi razvoj (in proizvodnjo) rešitev, o katerih drugi proizvajalci, ravno zaradi visokih stroškov, lahko samo sanjajo. Na začetku tega tedna je bila tako predstavljena grafična kartica, o katere zasnovi se je govorilo dolga leta, realiziral, vsaj za množično proizvodnjo, pa je ni nihče.

Asus Extreme N6600TOP Silent bi bila povsem običajna kartica spodnjega-srednjega razreda, če ne bi imela GPU nameščen na zadnji strani tiskanega vezja. Zadnji zato, ker danes stran, kjer je pricinjen GPU, imenujemo sprednja. To ni posebej pomembno do takrat, ko kartico namestimo v pokončno ohišje. V stolpu je jedro obrnjeno na glavo in prastaro spoznanje o dviganju vročega zraka nam povzroči kup težav, saj učinkovito odvajanje segretega zraka onemogoča tiskano vezje (sama kartica), pa tudi hladilnik, ki skrbi za dobro počutje glavnega procesorja, ne more pri tem prav nič pomagati.

ASUS trdi, da je z namestitvijo na zadnjo oziroma zgornjo stran kartice dosegel, da je jedro do 30 stopinj hladnejše, s tem pa takoj pride v poštev pasivno hlajenje GPU-ja.

Za specifikacije same kartice si oglejte izvorno novico. Cen kot tudi testov, ki bi potrdili ali ovrgli ASUS-ove trditve, zaenkrat še ni.