Pentium 4 v stilu Commodore 64

kuglvinkl

7. jan 2006 ob 15:58:37

Starejši bralci se gotovo spominjate slavnih mlinčkov kot so C-64, Amiga 500 (pisec te novice je imel seveda oba) in Atari ST. Tokrat nas ne zanima takratna superiornost nad PC-ji, pač pa sama zasnova teh računalnikov. Sveta preproščina je omogočala, da so inženirji shranili vsa vezja kar v ohišje tipkovnice.

Tudi v aktualnem svetu PC-jev smo priča poizkusom, da veliki stolpi spet postanejo predmet zanimanja samo profesionalcev in entuzijastov. Vsem ostalim naj bi (beri bodo) zadostovali ali prenosni računalniki in/ali HTPC-ji.

Očitno navdušeni nad zasnovo prej omenjenih dedkov, so v do sedaj neznanem podjetju Cybernet oblikovali PC, katerega drobovina je shranjena pod tipkovnico. Pregled specifikacij pokaže, da je malček povsem spodoben računalnik. Srce sistema predstavlja Pentium 4, ki lahko bije tudi pri 3.2 GHz, vgradimo lahko do 2 GB RAM-a, za grafiko skrbi Intelova rešitev, na voljo so vsa standardna vrata, dodan je čitalnik spominskih kartic, celo miško po želji nadomešča, iz sveta prenosnikov široko poznan, Touchpad.

ZPC-9000 tehta 3.4 kg (ne vštevši 500 g težki zunanji napajalnik) n ma naslednje mere: 47 x 22,9 x 6,35 cm. Vstopni model s Celeronom D pro 2.53 GHz, četrt GB RAM-a in 80 GB trdim diskom vam denarnico stanjša za 570 dolarjev. Najdražji model, s P4 pri 3.2 GB, 2 GB RAM-a, 300 GB velikim trdim diskom in DVD RW enoto pa vas stane 1.324 zelencev. Več slik je na voljo na tej povezavi.