WD RaptorX

Daedalus

6. jan 2006 ob 23:42:44

Proizvajalec trdih diskov Western Digital je nedavno predstavil novo pošast za najzahtevneše uporabnike, disk poimenovan Raptor 150GB. Ta je naslednik znane serije diskov Raptor, ki še zdaj spadajo med najhitrejše izdelke na SATA vodilu. Kot kaže, je novi model uspešen naslednik, sedaj pa so ga še malce predelali.

Da vam osvežim spomin - plošče diska Raptor 150 GB se vrtijo pri 10.000 obratih v minuti, za hitrejše delovanje skrbi 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas znaša 4,6 milisekunde, seveda podpira tudi NCQ, kapaciteta diska pa znaša 150 GB, kar je občutno zvišanje glede na predhodnika. Predelan model, poimenovan RaptorX, ima poleg specifikacij običajnega Raptor 150GB modela še eno posebnost - tovarniško vgrajeno okence na pokrovu, skozi katerega je možno opazovati disk med delovanjem. Tako uporabnikom, ki imajo fetiš na pleksi steklo, ni več potrebno spravljati diska v nevarnost z odpiranjem za namene modifikacije. Posodobljena je seveda tudi cena, ki znaša po novem malenkostnih 350 zelencev. Za tiste najbolj radovedne še uradna predstavitev ter krajši sestavek, ki govori o tehnologiji za okencem na disku.

Obenem so na spletni strani Storagereview pripravili še podroben opis ter seveda test novega Raptorja 150 GB, ki je obvezno branje za vse Raptor navdušence. Nov disk namreč odlično opravlja svojo nalogo predvsem na področjih, značilnih za domače uporabnike, medtem ko še vedno ne more povsem konkurirati SCSI izdelkom v poslovni rabi. Tako je nov izdelek najbolj primeren za tiste, ki želijo iz svoge mlinčka iztisniti največ.