Google PC, Google OS in Google kocke?

Jst

4. jan 2006 ob 20:07:26

Google je vsekakor spletni fenomen, ki je fasciniral svet s svojim razvojem iz garažnega projekta v megakorporacijo. A vendar podjetje ne počiva na lovorikah, temveč se vseskozi trudi z uvajanjem novosti in postavljanjem standardov. Tokrat mi je Google News (kako ironično) serviral kup novic o govoricah, ki se že nekaj časa širijo po različnih kotičkih interneta.

Po poročanjih business.scotsman.com naj bi Google pripravljal vstopni model PCja, za katerega naj bi strojno opremo dobavil Wyse Technology iz USA. Morebitna cena računalnika se bo gibala okrog 200 dolarjev, za software pa bo po nekaterih podatkih poskrbel kar Google sam. Kot ste verjetno že uganili iz cene, naj bi bila naprava omejeno uporabna, v povezavi s centralnim omrežjem bi lahko na takšnem računalniku počeli procesorsko in grafično nezahtevna opravila, kot so brskanje po internetu in urejanje besedil, ... Takšna rešitev pa bi s sabo prinesla tudi nekaj pozitivnih lastnosti, poleg izredno ugodne cene bi bila mnogo manjša tudi možnost okužbe z različno internetno nesnago.

Drugi viri poročajo, da Google pripravlja napravo, ki bo manj univerzalna kot PC. Govora je o Google Cubes, majhnih prenosnih napravicah, namenjenih prenosu glasbe, videa in ostalih digitalnih zapisov med osebnimi računalniki in ostalo zabavno elektroniko, ki je opremljena za tovrstno početje.

Seveda je treba še enkrat opozoriti, da so vse navedene novice zgolj govorice, ki se lahko izkažejo za popolnoma zgrešene, več zanesljivih informacij bomo najbrž dobili ta petek, ko bo v Las vegasu potekal CES. Google prodor na PC trg seveda gladko zanika.

Paranoiki se med vikendom raje skrijte v kak bunker, če bo Google slučajno predstavil kak načrt za svetovno dominacijo.