Naredite si pred kopiranjem zaščiten CD

Matej Kovačič

23. dec 2005 ob 12:17:51

Alex J. Halderman je na blogu Freedom to Tinker objavil članek z naslovom Kako narediti svoj CD zaščiten pred kopiranjem. Navodila so spisana za uporabnike programa Nero za Windows.

Navodila so zelo preprosta, potrebujete pa dva prazna CD-ja ter seveda (svoje) sklabe, ki jih želite zapeči na CD.

1. Najprej zapečete navaden CD, vendar CD-ja ne smete zaključiti (opcija "Finalize disc" mora ostati izključena).

2. Nato na CD zapečite podatkovno sejo, pri čemer mora biti vključena podpora za več sej (Start Multisession disc vključeno), v zavihku ISO pa pod Data Mode izberite "Mode 2 / XA". Posnamete lahko kakršnekoli podatke, recimo kopijo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah

3. S programom CloneCD naredite sliko zapečenega CD-ja (CD "zripajte").

4. Dobili boste tri datoteke s končnicami .CCD, .IMG in .SUB. Datoteko .CCD odprite s programom Notepad in njeno vsebino skopirajte v pripravljeni spletni obrazec, naložite na stran, kjer se pretvori in pretvorjeno vsebino shranite nazaj v .CCD datoteko.

5. S pomočjo CloneCD zapišite sliko CD-ja na nov CD.

Postopek je s tem končan, pred sabo pa imate CD domače izdelave, a zaščiten pred kopiranjem. Če ga boste vstavili v računalnik, boste videli samo podatkovni del, audio del pa bo skrit pred večino "mainstream" predvajalniki glasbe. Običajni CD predvajalniki, pa bodo CD predvajali brez težav.

Seveda je takšno zaščito mogoče z nekaj malega truda razbiti, vendar pa bo vaš CD zaščiten vsaj tako dobro kot so zaščiteni CD-ji velikih medijskih hiš.

Morda pa boste v šestem koraku ustanovili svojo založbo...?