Analogno - Hollywood sovraži, Kongres bo ukinil (TV)

Stepni Volk

21. dec 2005 ob 18:47:28

Holivudski studiji so v okviru boja proti piratstvu podali nov predlog omejitev in prepovedi. Zadevo so poimenovali Digital Transition Content Security Act, omenjeni zakon pa naj bi zamašil t.i. "analogno luknjo". V primeru, da bo predlog zakona sprejet v predstavljeni obliki, bodo napravice, ki konvertirajo analogni signal v digitalnega kmalu prepovedane ali omejene. Tako naj bi bili digitalni snemalniki z analognim vhodom omejeni na snemanje do samo 90 minut (v primeru avtorsko zaščitene vsebine). V napravah pa bo morala biti minimalno podpora dvema zaščitama: VEIL - Video Encoded Invisible Light in CGMS-A - Copy Generation Management System Analogue.
Vir: C Net

Po drugi strani pa so v nižjem predstavniškem domu kongresa* v ponedeljek že sprejeli dopolnilni zakon, ki določa prehod ZDA na HD-TV s 17. februarjem 2009. Pri tem so zelo netipično ameriško odobrili 1,5 milijarde USD, s katerimi naj bi ljudem pomagali pri nakupu pretvornikov iz HD-TV v stari TV signal in s tem omogočili gledanje novega digitalnega signala na starejših analognih sprejemnikih.
Za spremembo so se odločili, ker je dosedanja zakonodaja dovoljevala prehod na digitalno televizijo šele, ko bo 85% države lahko spremljalo tovrsten signal.
Vir.: Reuters

* Ameriški kongres je sestavljen iz dveh t.i. domov:
- zgornji, drugače poimenovan Senat v katerem se nahajata po dva člana iz vsake države, ki se volijo na 6 let;
- spodnji, drugače poimenovan House of representatives, sestavljen iz 435 članov glede na populacijo posameznih držav zveze, ki se jih voli na 2 leti.

Obe novici sta si v rahlem nasprotovanju. V primeru, da bo holivudski predlog v predstavljeni obliki stopil v veljavo, se bo v ZDA začelo novo obdobje prohibicije. Namesto alkohola in mamil, se bo pričelo tihotapiti snemalne naprave iz "svobodnega sveta."
Seveda lahko na vse skupaj gledamo tudi globalnejše, kot smo že poročali v novicah o Trusted Computingu. V takšnem primeru, se bo naslednje leto splačalo hitro pokupiti snemalnike, dokler nam jih ne prepovejo.