Trusted Computing na pohodu

Matej Kovačič

15. dec 2005 ob 12:07:52

Kot kaže, se anonimnosti zadnje čase slabo piše. Poleg sprejema direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov namreč Slashdot poroča o TPM čipu, ki so ga poimenovali kar orwellowski čip.

Za kaj gre?

TPM, oziroma Trusted Platform Module je TC tehnologija, o kateri s(m)o že večkrat pisali. Gre za čip, ki bo vsak računalnik v katerega bo vgrajen, enolično identificiral. Poleg tega bo čip tudi preverjal katera programska oprema teče na računalniku in ali ji lahko zaupa (se pravi ali je ustrezno digitalno podpisana). Povedano drugače: če bo računalnik tekel v tim. TC načinu, potem bo čip poskrbel, da bodo gor tekle samo TC kompatibilne aplikacije. To pa bodo seveda aplikacije, ki ne bodo vsebovale virusov in bodo spoštovale avtorske pravice. Poleg tega bodo spletne strani v prihodnosti vsak računalnik s tem čipom lahko natančno identificirale, s tem pa bodo identificirale tudi njegovega uporabnika.

Na računalnikih s TPM čipom (poleg strojne opreme bo potrebna tudi ustrezna podpora v operacijskem sistemu) torej ne bo mogoče namestiti nepooblaščene programske opreme, na primer računalniških virusov. A po drugi strani tudi ne bo mogoče namestiti programskih aplikacij namenjenjih kršitvam avtorskih pravic.

Vsi ti načrti so sicer že dolgo časa znani, a tokrat se nam obeta novost. Če so do sedaj TPM opremljene računalnike prodajali predvsem velikim podjetjem, ki so želele zaščititi svoja računalniška omrežja, pa bodo s prihodnjim letom TPM čipe pričeli vgrajevati v računalnike namenjene navadnim končnim uporabnikom. Čip je seveda vgrajen tako, da ga ni mogoče enostavno zamenjati ali odstraniti. Več informacij o načrtih na MSNBC.

Carnovire + DRM + Trusted Computing + TPM + obvezna hramba prometnih podatkov = konec digitalnih svoboščin?