Delni rezultati raziskave o uporabnosti spletnih mest

Nana L.

12. dec 2005 ob 12:26:53

Zahvaljujemo se vam za tako množičen odziv na prvo anketo. Anketo je izpolnilo 931 anketirancev, od tega je bilo kar 94% moških in le 3% žensk, starih med 13 in 56 let. Največji del anketirancev spada v starostno skupino med 17 in 28 let.

Rezultati ankete med drugim kažejo , da sta struktura in navigacija spletnega mesta najpomembnejša elementa spletnih mest (4.62), saj pripomoreta k boljšemu in hitrejšemu razumevanju spletnega mesta. Prav tako se anketirancem zdi pomembno, da se zlahka in brez večjih težav naučijo, kako uporabljati določeno spletno mesto. Podobnost spletnega mesta z že videnimi in uporabljenimi spletnimi mesti ne prinaša občutka domačnosti.

Na podlagi rezultatov ankete smo izvedli pet skupinskih pogovorov, v katerih so nam nekateri uporabniki zaupali bolj specifične predloge in želje o uporabnosti spletnih mest.

Nekaj zanimivih citatov iz skupinskih pogovorov

Na vprašanje, kaj uporabnikom Slo-Techa pomeni koncept uporabnga spletnega mesta, so odgovarjali: “Uporabnost as in ease of use. Web site, ki je pregleden in brez nepotrebne navlake, ki se kaze v reklamah, ogromnemu številu slikc, kičast izgled. I like the content, not the look of it (Peter).”, “takoj dosegljive informacije (Tim)”, in “Design mora biti v službi vsebine, ne pa da se (kakor je to precej pogosto) vsebina prilagaja designu (Andrej)”.

Povedali so nam tudi, kaj je po njihovem mnenju za uporabno spletno mesto nujno: “analiza ciljev postavljavca strani in potreb obiskovalcev, potem vsebina in njen razpored, navigacija itd. (Samo)”, “7 glavnih kategorij + search + site map (Jaka)”, “Zgolj iz tehničnega vidika, naj se držijo HTML 2.0 pri oblikovanju in potem to morda nadgradi s CSS (Jan)” in “idelana informacija: link s kratkim opisom ---> povzetek vsebin ---> polna vsebina”.

To in še marsikaj zanimivega smo izvedeli v prvih skupinskih pogovorih. Ker želimo preveriti, ali so predlogi všeč tudi vam, smo na podlagi pogovorov pripravili drugi val anket. Vabljeni k izpolnjevanju:

anketa 1
anketa 2
anketa 3
anketa 4
anketa 5

Vabljeni tudi k skupinskim razgovorom, s pomočjo katerih bomo sestavili zadnji sklop krajših anket, osredotočen na konkretne predloge za izboljšanje spletnega mesta Slo-Tech!