Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?

Stepni Volk

10. nov 2005 ob 21:51:10

Kupci, ki so nevede kupili in pognali Rootkit na Sony DRM zgoščenkah, so po poročanjih Reutersa preko skupinske tožbe v ZDA tožili multimedijskega giganta, kar smo predvidevali že, ko je prišla zadeva prvič na dan. Sony je medtem tudi priznal, da se je tovrstno programje nahajalo na več zgoščenkah, zanimiv epilog zgodbi pa je dodal Microsoft (drugače velik zagovornik DRMja in TCGja), ki bo po političnih izjavah sodeč svoje kupce zaščitil pred tovrstnimi programi.

Vprašanje pri vsem skupaj je, če ni to le del vojne med Microsoftom in Sonyem, ki bo čez nekaj mesecev najhujša predvsem na področju konzol. Majhne bitke se namreč bijejo vse naokoli, nedavno je recimo Sony skupaj s Philipsom in IBMom podprl Linux. Kdo bo koga?

Pred dnevi je ameriški odvetnik Jack Thompson neposredno obtožil Sony in celo Japonsko s pismom Japonskemu ambasadorju v ZDA, da so preko nasilnih in seksualnih igric lansirali drugi Pearl Harbor na ZDA. Isti možakar je pred par meseci očital uničujoče učinke igri GTA: San Andreas, pridružili pa so se mu tudi kenguruji. Kaj od vsega skupaj je zgolj naključje, kaj lobiranje in kaj collateral damage, verjetno ne bomo nikoli vedeli.

Sam na tihem upam, da bi vojna trajala čim dlje in se veliki koncerni ne bi uspeli dogovoriti med sabo, kar bo za nas kupce ugodneje, saj bodo zaščite izpodbijali kar drug drugemu.