S3 napada

Jernej L

4. nov 2005 ob 18:41:15

Pri S3 so razvili zanimive nove grafične procesorje ChromeS20, ki zmorejo precejšnjo hitrost z minimalnim hlajenjem - novi GPUju tečejo pri 700 MHz (tako jedro kot spomin), kar bi naj bila po navedbah proizvajalca najvišja frekvenca grafičnega čipa na trgu. Najhitrejša izvedenka v novi seriji, ChromeS27, ima 4 vertex shaderje in 8 pixel shaderjev (žal podpirajo zgolj specifikacijo 2.0+ in ne 3.0), po zmogljivosti pa pade v rang kartic nVidia 6600 in ATi X700.

Čip porabi 10-12 W in bo narejen v 90 nm procesu, kartica pa v 3D Marku 2005 doseže 2800-3600 3DMarkov in nemoteno deluje s pasivnim hlajenjem ali zelo majhnim ventilatorjem. V ChromeS20 je vgrajena tehnologija MultiChrome, ki predstavlja ekvivalent nVidiinemu SLIju oz. ATijevemu CrossFireju in se lahko uporablja tudi z več kot dvema karticama. Vsekakor je vzpodbudno, da za razliko od dveh vodilnih grafičnih gigantov S3 ne bo pobiral licenčnin od proizvajalcev strojne opreme.

Izdelati nameravajo tudi cenejši čip - ChromeS25, ki bo deloval na 600 MHz in bo podpiral tehnologijo AcceleRAM (podobna zadeva kot nVidiin TurboCache), s katero je kartici omogočena uporaba sistemskega pomnilnika. S3 je sicer znan po slabih gonilnikih, a v izjavah za javnost zatrjujejo, da se bodo tokrat bolj potrudili, ker se še predobro zavedajo, kako ključen člen v verigi je programska podpora.

Izdelek lahko v trgovinah pričakujemo v zadnji četrtini tega leta,preverjenih podatkov o ceni zaenkrat še ni, podrobnosti o novem čipu pa lahko najdete v izvorni novici na Channel Register.

Tretji igralec v vojni grafičnih kartic se torej vrača, njegov uspeh pa bo očitno premo sorazmeren s kvaliteto gonilnikov.