Ali zaupate lastnemu tiskalniku?

Matej Kovačič

26. okt 2005 ob 09:29:37

V javnosti se nenadoma pojavijo zaupni dokumenti, ki razkrivajo korupcijo v državnem vrhu, policija pa čez nekaj dni že obišče posameznika, ki je dokumente natisnil na svojem tiskalniku. Fikcija ali resničnost?

Kot kažejo ugotovitve Electronic Frontier Foundation je to žal že resničnost, vsaj v primeru nekaterih tiskalnikov. EFF je pred časom pričela s projektom Is Your Printer Spying On You?, s katerim skušajo razkriti kakšne nadzorne tehnologije so vgrajene v sodobne tiskalnike.

Projekt je že dal prve rezultate, saj je EFF objavila vodič za dekodiranje sledilnih pik tiskalnika Xeroxovega DocuColor.

S pomočjo mikroskopa in osvetljevanja z UV svetlobo so pri EFF ugotovili, da se na vsak natisnjen dokument natisnejo še drobne rumene pike:



Nadaljna analiza je razkrila, kako je treba te pike, ki s prostim očesom niso vidne, brati:


Kot je razvidno iz slike in EFFjeve analize, se na vsak dokument, ki ga natisne DokuColor skrivaj odtisne datum in čas tiskanja ter serijska številka tiskalnika. Pri EFF so pripravili tudi poseben program ( izvorna koda), kjer lahko lastniki teh tiskalnikov preverite kaj je vaš tiskalnik natisnil na vaše dokumente brez vaše vednosti, pa tudi seznam tiskalnikov, iz katerega je razvidno kateri omenjeno sledilno tehnologijo vsebujejo in kateri ne.

Je mar naključje, da je prvi na tem seznamu ravno tiskalnik HL-4200CN podjetja Brother?