Notranji ministri soglasno o hrambi prometnih podatkov

aljazh

16. okt 2005 ob 13:08:55

Evropski notranji ministri so na nedavnem srečanju v Luxemburgu dosegli soglasje, da je potrebno prometne podatke o telefonskih pogovorih hraniti vsaj 12 mesecev, podatke o uporabi elektronske pošte pa vsaj pol leta. Ministri so na srečanju pooblastili britanskega notranjega ministra Charlesa Clarka, da začne pogajanja z Evropskim parlamentom za dosego soglasja glede obvezne hrambe prometnih podatkov. Znano je, da parlament hrambi prometnih podatkov ni naklonjen, kar je potrdil tudi 27. septembra, ko je zavrnil predlog direktive, ki ga je pripravil Svet za notranje zadeve in pravosodje.

Clarke je glede sprejemanja direktive izjavil, da bodo vlade sprejele direktivo brez sodelovanja Evropskega parlamenta (torej v okviru tretjega stebra, op.p.), če slednji do konca leta ne bo izglasoval sprejetja le-te. Britanski notranji minister namreč želi, da bi bila direktiva sprejeta še v času, ko Evropski uniji predseduje Velika Britanija. S svojo izjavo pa je še bolj presenetila danska ministrica za pravosodje, ko je dejala, da ne ve koga se je bolj bati - Evropskega parlamenta ali teroristov. "Če parlament ne more pomagati [da bi dosegli dogovor], potem ni dovolj zrel za sodelovanje v tej diskusiji", je še dodala ministrica ter požela aplavz prisotnih ministrov.

Predlog britanskega predsedstva predvideva, da se bo vsaka država zase odločala glede vprašanja povračila stroškov operaterjem telekomunikacijskih storitev. Predlog predvideva tudi hrambo podatkov o neodgovorjenih telefonskih klicih.

Evropski parlament je medtem zagrozil s pravnimi ukrepi, v kolikor bi vlade skušale sprejeti direktivo mimo njega.

Vir: BBC