Po Cedar Millu sedaj še Presler

PrimozR

10. okt 2005 ob 19:01:29

Ni dolgo nazaj, ko so na Tom's Hardware v roke dobili enega zgodnjih primerkov procesorjev Pentium 4 z Cedar Mill jedrom (65 nm), sedaj pa jim je uspelo testirati še njegovega dvojedrnega bratca. Ta ima v primerjavi z današnjimi procesorji Smithfield Pentium D, ki so v bistvu Prescott krat dva (na hitro zlepljeni jedri, zapakirani pod en sam heatspreader), podobno zasnovo, vse skupaj je narejeno malo bolje, vsako jedro pa ima sedaj kar 2 megabajta L2 predpomnilnika.

Pentium D 900 serija, kot bo poimenovana, bo zaradi manjšega jedra porabila manj energije (kljub precej več tranzistorjem), hitrost pa se zaradi praktično enakega jedra ne bo spremenila, razen v aplikacijah, ki imajo raje več predpomnilnika. Vsi procesorji bodo vsebovali tudi Vanderpool virtualizacijsko tehnologijo.

Intel je uspel zmanjšati porabo za 18% (procesorji Cedar Mill so hladnejši za 20%), torej bodo čipi porabili največ 130 W (oz. 95 W za enojedrnike). Zaradi nižje temperature pri delovanju čipov bo možno izdelati tudi hitrejše primerke, takoj ob izidu (14. novembra, skupaj z novim veznim čipovjem, 975X) bo tako izšel 3,4 GHz model Pentiuma D 950, nadejamo pa se lahko tudi Extreme Edition verzije, ki bo tiktakala pri 3,46 GHz in imela 266 MHz FSB.

Test.

Še vedno pa Intel nima odgovora na AMD X2 družino.