Obilo novosti iz Appla

Matek

7. sep 2005 ob 22:01:25

Po tem, ko smo nekaj dni nazaj le ugibali ob govoricah, je danes dejansko prišlo do predstavitve nekaj novih izdelkov iz Cupertina.

Najprej je tukaj nova različica programa iTunes pod zaporedno številko 5. Opremljena je z rahlo izboljšanim izgledom, novo vrstico za iskanje in Smart Shuffle funkcijo (več vpliva na naključno predvajanje pesmi), omogoča pa tudi sinhronizacijo koledarja in kontaktov z Outlookom, organiziranje playlist v mape in omejevanje vsebin, namenjeno zaskrbljenim staršem.

Naslednja novost je dolgo pričakovani iTunes mobilni telefon. Aparat ROKR E1 je izdelala Motorola, njegova posebnost pa je izboljšana povezljivost z osebnim računalnikom (seveda s pomočjo Jabolčnega programja) in nadpovprečna zmogljivost predvajanja glasbenih datotek. Telefon, ki se prodaja za 250 dolarjev, sicer ne izgleda tipično Applovski, niti preveč revolucionarnih funkcij nima, tako da je v marsikaterem pogledu razočaral. Najbrž tudi zato, ker je izšel v senci novega iPoda.

Da, pravilno ste prebrali. Steve Jobs se je odločil umakniti iPod Mini iz prodajnih polic trgovin, na njegovo mesto pa bo stopil model Nano. Novosti je veliko - predvajalnik ima namesto trdega diska flash spomin, njegove dimenzije pa so manjše od Minijevih, a ima za razliko od Shuffla kljub vsemu vse čistokrvne iPodovske funkcije - vključno z barvnim zaslonom in Click-Wheelom. Barvna paleta je sicer malce manjša, zadevico se bo dobilo zgolj v beli in črni barvi, na voljo pa bosta dve različni kapaciteti - dvogigabajten malček bo stal 200, štirigigabajten pa 250 zelencev.

Očitno so se nekatere od govoric le uresničile.