Enoten standard naslednje generacije optičnih diskov še vedno daleč

Matek

23. avg 2005 ob 19:34:17

Tako kot so CDje zamenjali DVDji, bo tudi slednjim kmalu odklenkalo in na trg bo prišel nov, boljši optični disk. Ali pa bosta prišla dva? Situacija je znana že od začetka leta - Sony vneto oglašuje Blu-ray, zelo napredno izvedbo spominskega medija, ki je na Japonskem že dobavljiv, medtem ko Toshiba izkazuje podporo HD-DVD.

Slednji je sicer tehnološko inferioren, je pa zato prehod nanj z obstoječih tekočih trakov, na katerih se proizvajajo DVDji, občutno cenejši. Tako Sony kot Toshiba imata za sabo približno 120 podjetij (od izdelovalcev elektronskih delov do filmskih založb), iz česar lahko razberemo, da gre za precej obsežen in izenačen boj.

Oba tabora imata na srečo v mislih končne uporabnike, ki bi bili ob morebitni izdaji obeh medijev v slabem položaju, saj bi bil trg razdeljen na dva dela, kar bi prineslo dodatne stroške (nakup dveh naprav) ali pa omejilo izbiro. Zato se tehnološki giganti že od februarja sestajajo in trudijo, da bi dosegli enoten standard - kompromis naj bi dosegli do konca tega meseca, a vse kaže, da so dogovori padli v vodo.

Stanje je za kupce vsekakor nevzpodbudno, vse skupaj pa še dodatno slabša dejstvo, da bo v Playstationu 3 zagotovo Blu-ray pogon, medtem ko naj bi se po nekaterih govoricah v kasnejših izvedenkah Xboxa 360 sukali HD-DVD ploščki.

Japončki pa se nam smejejo in veselo pečejo...