Gigabyte 3D1-68GT (Dual GeForce 6800GT)

kuglvinkl

10. avg 2005 ob 20:37:46

Nvidiino tehnologijo SLi lahko uporabimo tudi drugače kot tako, da povežemo dve (ločeni) grafični kartici. Na PCB pricinimo dva grafična procesorja, za povezavo med njima pa jasno skrbi SLi.

Gigabyte je med prvimi predstavil pravo (SLi!) dvoprocesorsko kartico, uporabil je dva 6600 GT GPU-ja. Kasneje so tudi ostali proizvajalci, denimo Leadtek in Asus, predstavili svoje izpeljanke take rešitve. Asus je na letos sejmih kazal izpeljanke s precej močnejšim GPU-jem, s 6800 GT, nedavno pa je od masovno proizvodnje odstopil. Za ta korak so se verjetno odločili potem, ko so se prepričali o zmogljivosti novega Geforca 7800 GTX in/ali zaradi stroškov izdelave.

Pri Gigabytu so se odločili, da kljub novi generaciji GPU-jev, vseeno izpeljejo projekt. Tako so predstavili kartico Gigabyte 3D1-68GT (2XGeForce 6800GT). Že sama kartica je impresivna, saj tehta malo več kot kilogram. Prav tako je ne boste spravili v majhno in prenatrpano ohišje. Je malo daljša kot 7800 GTX in krajša od Asusove izpeljanke. Gigabytovi inženirji so namreč zasnovali PCB povsem na novo (drug GPU je zasukan za 45 stopinj glede na prvega, RAM-i so tudi na drugi strani tiskanine).

Za delovanje v SLi načinu sicer potrebujete matično ploščo s SLi naborom, ni pa nujno, da je Gigabytova. Če vam je zmanjkalo za, še vedno zasoljene SLi plošče, lahko kartico vstavite tudi v ne-SLi matično ploščo. V tem primeru jo bo sistem prepoznal kot dva Geforca 6800 GT. Smiselno pa to ni, kaj ne? :)

Rezultate si oglejte v testu.

Kartica sicer nima SLi mostička, vendar zadnje verzije gonilnikov omogočajo, da kartice delujejo v SLi načinu tudi brez medsebojne fizične povezave.

Kakšne zmogljivosti lahko pričakujemo od 4X6800 GT? Lahko podobne kartice pričakujemo tudi s 7800 GT?