Standardizirane tehnologije za boj proti neželeni e-pošti

Matek

12. jul 2005 ob 02:26:05

Spam je že dolgo največji problem v svetu elektronske pošte. Obstaja kar nekaj rešitev proti tej nadlogi, največkrat se pojavljajo v obliki posebnih filtrov za ločevanje reklamne pošte, vsem pa je skupno, da jih razvijajo posamezni razvijalci, tako da so precej neodvisne ena od druge in posledično tudi manj učinkovite. Ker pa je problem iz dneva v dan hujši, so začela vodilna IT podjetja sestavljati predloge za standardizacijo tehnologij v boju proti neželeni e-pošti.

Na čelu akcije sta Cisco in Yahoo (vpleteni so še Alt-N Technologies, America Online, Sendmail, PGP, EarthLink, IBM, Microsoft in VeriSign), ki sta razvilaa tehnologijo DomainKeys Identified Mail. Sistem temelji na kriptografskem preverjanju pošte - lastnik email domene ustvari javni in zasebni ključ, od teh je prvi shranjen v DNS zapisih in dostopen vsem, drugi pa se nahaja na odhodnem email strežniku. Pošta se pri pošiljanju ustrezno označi z zasebnim ključem, ki ga naslovnikov email klient ob prejemu sporočila primerja z javno dostopnim ključem domene, s katere je sporočilo prispelo. Če se ujemata, je sporočilo sprejeto, sicer pa ga program zavrže, kar onemogoča pošiljanje elektronske pošte s ponarejenim naslovom.

Predlog bo Internet Engineering Task Force, organ za sprejemanje standardov, obravnaval konec tega meseca na sestanku v Parizu. V kolikor vas zanima kaj več o omenjeni temi, preberite izvorno novico

Od sedaj naprej bo ves spam, ki ga bomo prejeli, podpisan in zagotovo pristen ter izvirajoč iz vsakič druge domene.