AMD želi 50-odstotni tržni delež

M-man

12. jun 2005 ob 23:23:13

Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?

Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega razreda šele dobro začenja. Za nezahtevne kupce se bosta namreč skoraj istočasno spopadla 64-bitna Sempron in Celeron D. In prihodnost?

Leta 2006 naj bi Opteronom dodali nove tehnologije in podpore ( Pacifica, Presidio, RAID 5, PCI Express 2...), pri namiznih računalnikih si lahko obetamo dvojedrne procesorje s podporo pomnilniku DDR2 in grafično tehnologijo Aero Glass, odlikovala pa naj bi jih tudi nizka poraba energije. Slednja lastnost naj bi bila vse bolj izrazita tudi pri mobilnih enojedrnih procesorjih Turion 64, ki naj bi leta 2006 prenosnikom že omogočala 5 ur avtonomije (trenutno 4 ure).

Po letu 2006 AMD napoveduje usmeritev k večjedrnim procesorjem. Kot je dejal direktor oddelka za razvoj mikroprocesorjev, bodo začeli s štirimi in več jedri, v prihodnosti pa naj bi se število še povečalo. Na področju namiznih računalnikov za leto 2007 napovedujejo novo jedro, podporo za DDR3, mobilnim procesorjem pa bodo dodali WiMax brezžično podporo in še dodatno znižali porabo, ki bo omogočila 6 ur delovanja.

Na področju razvoja AMD napoveduje opustitev oddelka za Flash tehnologijo in popolno usmeritev na področje mikroprocesorjev. V kratkem bodo povečali tudi proizvodne kapacitete, saj je v Dresdnu v procesu zagona nov obrat Fab 36 (poleg že obstoječe tovarne Fab 30). Glede na to, da se je delež procesorjev AMD med vsemi prodanimi x86 CPU enotami povečal s 14 % lanskega na 17 % letošnjega prvega četrtletja, so napovedi o 50-odstotnem deležu AMD-ja povsem uresničljive.