Pandora, prvi "klon" Applovega Mac Mini-ja

kuglvinkl

12. jun 2005 ob 18:47:39

Ne potrebujejo vsi uporabniki diskovnih polj, dveh grafičnih kartic in najzmogljivejših procesorjev. Če se zadovoljimo z ravno dovolj hitrim procesorjem in nismo pretirano zahtevni glede strojnega 3D pospeševanja, bi radi posegli po nečem, kar je tudi dejansko majhno. Vse te zahteve je v smiselno celoto povezal Apple in trgu ponudil Mac mini-ja. Komajda kaj večji kot standardni pogon za ploščke, ima dovolj zmogljivo drobovje, da poganja sodoben operacijski sistem (v resnici potrebujete vsaj 512 MB RAM-a) in nezahtevnemu uporabniku ponudi vse, kar potrebuje.

Koncept je bil verjetno znan že prej, zato je prav zanimivo, da ga ni trgu ponudil že kdo drug, denimo velikan Dell. Na nedavnem Computexu je AOpen predstavil Pandoro, oblikovno in namensko tako rekoč klon Mac Mini-ja. Celo velikost, 16,5 x 5 x 16,5 cm, skoraj natanko ustreza meram vzornika.

Ponudili bodo dve procesorski varianti. V vstopnem modelu bo na voljo Celeron-M, v dražji in zmogljivejši pa Pentium-M. Matično ploščo je kakopak načrtoval AOpen, zato čudi dejstvo, zakaj so se odločili za precej dražji SO-DIMM DDR2 RAM. DDR(1), ki ga najdemo v Mini-ju je približno 20-60% cenejši, kar precej prispevka k čim nižji končni ceni sistema. Za grafiko skrbi v severni most vgrajen Intel-ov čip, ki naj bi bil za 50% manj zmogljiv od Radeona 9200 v Mac Mini-ju.

Če bi grafično kartico zamenjala mobilna izvedenka sodobnih NVidiinih ali ATi-jevih grafičnih procesorjev, bi bil računalnik zanimiv tudi za zahtevnejše uporabnike.