SFF matična plošča, ki sprejme dva Opterona in dve grafični kartici

kuglvinkl

28. maj 2005 ob 10:20:55

Leta 2001 je Shuttle, podjetje, ki ga danes poznamo predvsem po izdelovanju računalnikov majhnih mer, predstavilo prvi sistem SV24, ki se je načeloma lahko meril z našimi namiznimi mlinčki. Z njim so poizkušali dokazati, da zmogljiv računalnik ne pomeni nujno tudi velikega ohišja. V prvih testih SV24 so zasnovo izredno pohvalili, kot bistven manjko pa so izpostavili nekonkurenčen grafični podsistem, integriran S3 Savage4.

Skozi leta se je izboljšala oblikovna zasnova ohišja, hlajenje je bilo vse bolj učinkovito, na ustrezne matične plošče smo lahko vstavili vse sodobne procesorje in grafične kartice. Če smo želeli, smo lahko v tem majhnem ohišju imeli podobno zmogljivo drobovje, kot npr. v prej omenjenem stolpu. Vsi ne potrebujejo diskovnih polj ali vsaj tri ATA naprave ;).

Podjetje IWLL bo na prihajajočem Computex-u predstavilo novo SFF (small form factor) matično ploščo. Če so pred časom ponujali ploščo, ki je sprejela dva Opterona (lahko tudi dvojedrna), zadaj lahko vstavimo še dve grafični kartici, ki za pogovor uporabljata povezavo SLi. Dirigent na plošči je torej NVidiino vezno čipovje NF4 SLI.

Se bomo čez leta samo še smehljali ob spominih na gromozanska ohišja?

Še izvorna novica.