AMD, DDR2, Socket M2

Jackal

2. maj 2005 ob 19:08:49

Advanced Micro Devices (AMD) bo kljub govoricam o preskoku DDR2 tehnologije le to podprl v svojih 64-bitnikih.

Prvi procesorji s podporo DDR2 SDRAM bodo tako dvojedrni Athloni 64 X2, ki naj bi bili na voljo v drugem četrtletju leta 2006, sodeč po AMDjevih načrtih za prihodnost. Novi procesorji bodo tako uporabljali spet novo podnožje z imenom Socket M2, ki naj bi po nekaterih neuradnih informacijah imelo kar 1207 pinov. Počakajmo kaj bo o tem povedal AMD.

Z novimi procesorji pa se bo spet nekoliko povečala oddana toplotna moč le teh. Tako bodo prihajajoči Athloni FX kurili 125W, Athloni 64 z enim jedrom pa do 104 W, medtem ko bodo imeli dvojedrni Athloni 64 X2 110 W oddane toplotne moči. Z novim podnožjem M2 bodo prav tako prišle zahteve po matičnih ploščah, ki bodo zmožne dovajajti procesorju 90 A toka, za razliko od danes zahtevanih 80 A.

Podnožje M2 pa bi rad AMD razširil po vseh cenovnih segmentih, zato bodo s prehodom na novo podnožje predstavili tudi nova jedra ostalih procesorjev, ki bodo vsi izdelani v 90 nm SOI tehnologiji. Pričakujemo lahko spet tri nova imena - Windsor, Orleans in Manila

Windsor - zgrajen na dveh jedrih Athlona FX ali Athlona 64 z dodanim novim spominskim kontrolerjem s podporo DDR2, novimi varnostnimi in prikazovalnimi zmožnostmi.

Orleans - Procesorsko jedro z enakimi dodatki kot Windsor a zgrajeno le z enim jedrom Athlona 64.

Manila - Za novo podnožje prirejeni procesor Sempron s podporo za DDR2 SDRAM.

Pa počakajmo kaj nam bo prinesla prihodnost.