AMD bo morda preskočil podporo DDR2 tehnologiji

kuglvinkl

24. apr 2005 ob 16:35:43

AMD, ki je bil vedno skeptičen glede podpore DDR2 tehnologiji, resno premišlja, da bi prešel naravnost na tehnologijo DDR3 ali XDR. Kot je vsem znano, je pri AMD-jevih procesorjih pomnilniški krmilnik vgrajen v sam procesor in sprememba podpore tehnologiji zahteva preoblikovanje jedra. Odločitev je tako vse prej kot lahka.

Zastavlja se vprašanje, kako bo AMD vzdržal korak z Intel-om vse do množične uporabe DDR3 tehnologije. Kot primer naj navedemo, da je Infineon ponudil testne primerke DDR2 pomnilniških modulov v marcu 2003 in šele 16 mesecev kasneje so se pojavile prve matične plošče z ustrezno podporo. Infineon bo ponudil testne primerke pomnilniških modulov DDR3 šele konec leta 2006. Samsung, ki je v sredini februarja izdelal prvi DDR3 pomnilniški čip velikosti 512 MB, načrtuje, da bo spodoben izdelati dovolj modulov že v letu 2006. AMD bi moral tako na stari tehnologiji zdržati vse do leta 2006.

Tudi Intel bo zelo verjetno prešel na DDR3. Tehnologije XDR skoraj zagotovo ne bo posvojil, saj ga bo proizvajalo podjetje Rambus. S tem podjetjem si je Intel pred petimi leti močno opekel prste, ko mu, v tistem času večjem tržnem deležu na področju procesorjev, ni uspelo, da bi trg množično sprejel RDRAM tehnologijo.

Še povezava do novice: klik!