AMD predstavil dvojedrne Athlone in Opterone

kuglvinkl

21. apr 2005 ob 21:02:01

Tako AMD kot Intel se spopadata s težavami pri doseganju vedno višjih hitrostih delovanja njunih procesorjev. Intel, ki je do nedavna slovel po, v primerjavi z AMD-jem, hladnih procesorjih, je z izdajo Prescotta prevzel neslavno krono najbolj vročega procesorja. Oba proizvajalca sta tako že pred časom spoznala, da zgolj dvig frekvence delovanja ne bo zadoščal. K8 arhitektura, ki je osnova za današnje AMD-jeve procesorje, je bila od vsega začetka načrtovana tako, da bo lahko podpirala več jeder hkrati. Oba proizvajalca namreč menita, da je v tem trenutku ravno dvojederna tehnologija odgovor na brezmejne želje in potrebe kupcev po surovi procesorski moči.

AMD je danes predstavil dve različici dvojedrnih procesorjev, namiznega Athlona 64 X2 in strežniško izvedenko, Opterona. Najbolj nas je seveda zanimalo, kako se, predvsem Athlon 64 X2, odreže v primerjavi s Pentiumi na njihovem tradicionalno najmočnejšem področju, obdelavi video podatkov. Athlon 64 X2 , ki bije pri 2.2 GHz, je v primerjavi s Pentiumom D 840 (3.2 GHz) sicer malenkostno, končno le hitrejši. Še posebno pa je razlika opazna glede na enojedrno različico Athlona. Pri stiskanju video zapisa s kodekom DivX, zmore Athlon X2 obdelati 76 sličic na sekundo, enojederna različica, ki bije na 2.6 GHz, pa le 49. Procesor je najhitrejši tudi pri uporabi kodekov XviD in WMV9.

Na širnem spletu so se pojavili številni testi, v branje pa priporočamo test na Anandtech.com in techreport.com, kjer so preizkusili tudi strežniško različico novega procesorja.

Komaj čakamo na počasnejše (beri cenejše) izvedbe dvojedrnih Athlonov 64! ;)