Anketa razkrila, da slovenska podjetja ne podpirajo direktive o programskih patentih

Matej Kovačič

15. apr 2005 ob 11:20:33

Današnje DELO (petek 15. aprila 2005) je na strani 18 objavilo članek z naslovom "Slovenski študenti postavljajo GZS na laž".

Kot poroča DELO, so člani študentskega zbora ljubljanske študentske organizacije (ŠOU) preko komunikacijsko-informacijskega servisa ŠOU v Ljubljani pripravili in izvedli anketo o tem, kakšno mnenje imajo o sporni direktivi o programskih patentih slovenska podjetja.

Anketirali so 1123 podjetja, članice Združenja za informatiko pri GZS. Združenje za informatiko sporno direktivo uradno podpira, odgovori podjetij pa kažejo, da kar 79 odstotkov podjetij direktivi nasprotuje (na anketo je sicer odgovorila petina podjetij).

Na vprašanje novinarja DELA zakaj so v Združenju za informatiko čakali na študentsko pobudo, namesto da bi sami ugotovili interese slovenskega gospodarstva, katerega interese naj bi zastopali je sekretarka združenja Andreja Ivartnik Kanduč med drugim odgovorila, da "Upravni odbor ni nikoli predlagal nobene raziskave. Tudi za podporo direktivi so se odločili člani upravnega odbora. Direktivo smo podprli zato, ker nismo imeli dovolj argumentov in znanja, da bi ji nasprotovali. Smo pa opozorili na njene pomanjkljivosti. ..."

Če nečesa ne poznamo dovolj dobro (če torej ne poznamo dovolj argumentov za in proti) in pri tem celo nismo pripravljeni poslušati argumentov strokovne javnosti in civilne družbe, pač pa raje verjamemo razlagam politikov in državnih uradnikov - zadevo pač podpremo?

Na vprašanje, ali bo Združenje za informatiko spremenilo podporo sporni direktivi o programskih patentih, pa Ivartnik Kandučova pravi, da je "veliko odvisno od študentov", ki naj bi prepričali člane upravnega odbora, naj spremenijo stališče. Vsekakor je angažiranost študentov vredna vse pohvale, vprašanje je le čemu potem sploh potrebujemo Združenje za informatiko...