Znanost in tehnologija VII.

McHusch

8. apr 2005 ob 21:14:48

Čas je, da malce osvežimo znanje o Sončevih mrkih. Zgodijo se, ko so Sonce, Mesec in Zemlja (v tem vrstnem redu) na isti premici. Čeprav je Sonce mnogo večje od Meseca, je slednji toliko bližje Zemlji, da sta nebu videti približno enako velika. Oddaljenost Meseca od Zemlja se giblje med 350.400 in 399.000 kilometri. Kadar je Mesec blizu Zemlje, popolnoma zakrije Sonce, tedaj govorimo o popolnem mrku, kadar pa je dlje, govorimo o kolobarjastem, ko okrog črnega Meseca vidimo svetel kolobar.

Današnji Sončev mrk se je začel pred približno desetimi minutami, viden pa je iz južnega Pacifika (kjer je 27 kilometrov širok pas s 41-sekundim popolnim mrkom) in kontinentalnih Združenih držav. Današnji mrk je zelo zanimiv hibrid, saj bo v začetku in na koncu kolobarjasti, na sredini pa delni. Klik, klik!

Modro vrtnico smo sicer znali narediti že v 7. razredu pri biologiji, znanstveniki pri CSIRO pa so jo dejansko vzgojili. Z manipulacijo genov so odstranili gen za rdečo pigmentacijo in dodali gen za modro. Rezultat? Prečudovita modra vrtnica. Več o tem.

NASA je potrdila, da bosta roverja svoje poslanstvo na Marsu nadaljevala še za poldrugo leto. Roverja sta na Rdečem planetu pristala pred 14 meseci, NASA pa bo krila stroške njunega delovanja do septembra 2006. Sicer nista več kot nova, saj je Priložnost (Opportunity) nedavno izgubila nekaj podatkov, Duh (Spirit) pa ima težava z lečami, a pri NASI so optimistični, da bosta zdržala. Več o tem.