Pentium 4 6XX (EMT64)

kuglvinkl

20. feb 2005 ob 19:02:29

Intel je predstavil novo družino Pentiumov 4, 6XX. V čem se ta serija razlikuje od prejšnje, 5XX? Predvsem v tem, da zdaj tudi Intel ponuja procesorje s 64-bitnimi razširitvami, tako kot že kar nekaj časa AMD s svojim A64 in Athlon-FX. V tem trenutku so na voljo izvedenke s tremi različnimi takti delovanja: 630 (3.2GHz), 640 (3.4GHz) in 650 (3.6GHz). Vse izvedenke (še vedno) delujejo na 200 MHz vodilu. Procesor ima 2MB L2 predpomnilnika, ki naj bi odločilno pripomogel k boljšim rezultatom v primerjavi s procesorji iz nasprotnega tabora.

Vključen je XD bit, ki naj bi pripomogel k zaščiti pred zaganjanjem ZliKode. Končno so tudi uporabili tehnologijo iz sveta mobilnih računalnikov SpeedStep (EIST), ki procesorju zniža takt, ko ta ne opravlja računsko zapletenih operacij, predvsem pa se tako manj greje in porabi manj energije. Procesorju se takt zniža na 2.8 GHz, ne glede na to, za kateri model gre.

Testi pokažejo, da je AMD še vedno vodi v skupini iger in večini aplikacij, medtem ko je na področju stiskanja video zapisov in rendriranja še vedno počasnejši.

Intel je tako končno, vsaj v vseh dodatkih, ujel AMD. Za odkritje učinkovitosti implementirane tehnologije, predvsem EMT64, bomo morali počakati na Microsoft (Windows XP Professional x64 RC2 je že na voljo za testiranje). Tisti ki uporabljajo Linux, pa to lahko storijo že sedaj.

Prijetno branje.