Microsoft trdi, da je varnost Linuxa mit

Gandalfar

3. feb 2005 ob 20:16:10

Predstavnik Microsofta v Veliki Britaniji, Nick McGrath, je pred dnevi medije obvestil o grozni napaki, ki jo dela strokovna javnost v zvezi s poudarjanjem pregovorno varnega Linux okolja v primerjavi z Windows okoljem. Predvsem izpostavi dejstvo, da v svetu Linuxa nihče ni odgovoren za napake, ki se pojavijo v jedru. Tako Red Hat ne more sprejeti odgovornosti za te napake, saj sam ne programira jedra, ampak pripravlja le distribucijo. (Pri tem pozablja, da Red Hat sprotno popravlja odkrite napake in ima lasten sistem za zagotavljanje kakovosti za stranke, ki takšno podporo potrebujejo.)

Prav tako ga moti kopica dejstev, ki nimajo nič z varnostjo Linuxa. Prepričan je, da Linux ni pripravljen za t.i. mission-critical naloge, pri katerih si ne moremo privoščiti niti sekundnega izpada. To argumentira z dejstvi, da ni enotnega sistema za prijavo (Microsoft ima .Net Passport) in pomanjkanje enotnega razvojnega okolja.

Vsekakor je vrhunec prispevka njegova omemba dejstva, da "odprtokodni razvojni model ustvarja varnostne probleme že v samem bistvu." Kakšni pa so ti problemi, nam žal v prispevku ne uspe razkriti.

Na novico nas je opozoril Marjan.