Heker, ki je imel dostop do elektronske pošte ameriške tajne službe

Matej Kovačič

13. jan 2005 ob 09:38:02

SecurityFocus je objavil zanimivo zgodbo o hekerju, ki je uspel vdreti v računalniške sisteme podjetja T-Mobile. 21-letni Nicolas Jacobsen je z vdorom pridobil dostop do 16,3 milijona uporabniških računov in gesel, fotografij, ki so jih uporabniki snemali s svojimi mobilnimi telefoni (med njimi so tudi znana imena iz Hollywooda, kot npr. Demi Moore, Ashton Kutcher, Nicole Richie in Paris Hilton), predsem pa je dobil dostop do elektronske pošte ameriške tajne službe U.S. Secret Service.

Hekerja, ki se je v omrežju predstavljal z imenoma Ethics in Anonyman so ujeli v okviru operacije Firewall, preiskovalcem tajne službe pa je v zameno za svobodo pomagal informator, ki je sicer administrator spletne strani Shadowcrew.

Zgodba se je pričela razpletati, ko je informator tajne službe na IRC-u naletel na nekoga z imenom Myth, ki mu je ponudil zaupne dokumente ameriške tajne službe, med drugim tudi sporazum o sodelovanju pri preganjanju kriminala z Rusko Federacijo. Myth je vedel tudi za kiber preiskavo U.S. Secret Service in dejstvo, da tajna služba nadzoruje njegov lasten ICQ račun.

Naslednji dan je Myth informatorja seznanil z Jacobsenom, ki se je tokrat predstavil z imenom Anonyman. Pričela sta si izmenjevati dokumente, nato pa je Jacobsen informanta zaprosil, če mu lahko priskrbi dostop do kakšnega anonimnega proxy strežnika.

Informant je to z veseljem storil, seveda pa proxy strežnik ni bil anonimen, pač pa ga je popolnoma nadzorovala tajna služba. Z njegovo uporabo je Jacobsen ameriškim preiskovalcem priskrbel dovolj dokazov, da so ga 27. oktobra lansko leto aretirali.

Po podatkih SecurityFocus pa naj bi tajna služba Jacobsenu v zameno za sodelovanje pri iskanju drugih hekerjev (oziroma crackerjev) ponudila milejšo kazen. Jacobsen naj bi po podatkih SecurityFocus ponudbo z veseljem sprejel.