Internet in umetnost

minmax

23. nov 2004 ob 22:40:37

Na Slo-Techu kraljujejo pretežno tehnološko obarvane računalniške novice, zato je za malce več barvitosti tule ena napoved predavanja o računalniški umetnosti.

V sredo, 24. novembra ob 21. uri, bo v klubu Daktari, Ljubljana (Krekov trg 7, zraven Lutkovnega gledališča) imel Jaka Železnikar predstavitev svojega umetniškega delovanja vezanega na medij interneta.

Malo neslotechovski slog, pa vendar: Gre predvsem za dela jezikovnega izraza, ki izhajajo, preizprašujejo in nadgrajujejo tradicije konceptualne umetnosti ter predvsem vizualne/konkretne poezije. Na Železnikarjevo delo je v veliki meri vplivalo tudi raziskovanje medija interneta. V korpusu svojih del je ustvaril široko paleto spojev jezikovnega izraza in informacijskih tehnologij, s tematikami, ki segajo od osebne, lirične izpovedi do družbenega aktivizma.

Več o Jaki, enemu najbolj vidnih spletnih umetnikov pri nas lahko preberete na njegovi domači strani jaka.org. Ker je veliko del on-line, si jih lahko seveda direktno ogledate. Sam priporočam Retypescape in Pesem za Echelon.