Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava

Matej Kovačič

25. okt 2004 ob 22:12:35

Urad za varstvo konkurence Republike Slovenije je 15. oktobra v Uradnem listu objavil sklep o uvedbi postopka proti Telekomu Slovenije zaradi ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu s pogojevanjem zakupa priključka ADSL s hkratnim zakupom priključka ISDN in z oglaševanjem zgolj enega ponudnika ADSL povezave v internet (svoje hčerinske družbe SIOL d.o.o.).

Pobudnik postopka oziroma prijavitelj je Boris Horvat. Pogovor, v katerem opisuje razloge za svojo pobudo, je bil je bil objavljen v DELU, 15. oktobra 2004 na strani 18, DELO pa je 22. oktobra 2004 na straneh rubrike "Informacijska tehnologija" objavilo tudi prve odmeve na uvedbo postopka, med drugim sta svoje mnenje povedala tudi direktor Telekoma, ki je mnenja, da Telekom ni zlorabil prevladujočega položaja na trgu in (trenutno še) minister za informacijsko družbo Pavle Gantar, ki je povedal, da so na MIDu zelo zainteresirani za razvezavo ADSL in ISDN, saj bi to po njihovem mnenju občutno povečalo delež uporabnikov ADSL, vendar pa je mnenja, da je odločitev o razvezi stvar Telekoma Slovenije in ne države.

Boris Horvat je sicer direktor podjetja ABM d.o.o., vendar pa je 15. septembra 2004 na Urad za varstvo konkurence naslovil Zahtevek za uvedbo postopka kot občan - potrošnik. Omenjeni urad je sicer na zahtevo podjetja ABM d.o.o. že leta 2000 (in leta 2004 ponovno) ugotovil, da je Telekom Slovenije zlorabil monopolni položaj, ko je v ISDN paketih prodajal (zgolj) SIOLov CD-ROM za dostop do interneta.

Urad v svojem pozivu, objavljenem v uradnem listu poziva vse fizične in pravne osebe, ki imajo pravni interes za udeležbo v postopku, da v roku 30 dni od objave (to je do 14. novembra 2004) prijavijo svojo udeležbo in da UVKju posredujejo dokumente, ki bi lahko bili pomembni za odločitev.

Paketna prodaja ADSL priključkov skupaj z ISDN priključki je sporna že od začetka leta 2001, ko je Telekom Slovenije začel tržiti priključke ADSL. Kot je razvidno iz dokumentov, ki jih je zbrala Mladina, je Telekom leta 1999 obljubljal ADSL tudi na navadnih (PSTN) telefonskih priključkih, leta 2001 pa samo še na digitalnih (ISDN) telefonskih priključkih: "Toda za ADSL ni potreben priključek ISDN, saj tehnologija deluje tudi prek klasičnega analognega priključka (pri tem pa ne moti govornega kanala), kar je Telekom oglaševal že v svojem starem lepaku."

Če vas zanima kaj več o tej temi, pa ste vabljeni tudi k poslušanju kontaktne oddaje na temo paketne prodaje priključkov ADSL z ISDN. Oddaja bo na Radiju Slovenija na Valu 202 (frekvence 93.5 MHz, 98.9 MHz, 99.9 MHz, 95.3 MHz, 96.9 MHz, 92.4 MHz ter 97.6 MHz) v torek 26.10. ob 12 uri. V oddaji bodo sodelovali Boris Horvat, Andrej Plahutnik (direktor Urada za varstvo konkurence), Nikolaj Simič (direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije) in predstavnik Telekoma Slovenije.