80 odstotkov domačih računalnikov okuženih

Mavrik

26. okt 2004 ob 22:34:08

Pred kratkim sta se AOL in National Cyber Security Agency malce poglobila v zaščito računalnikov povprečnega Janeza pred ZloKodo™ in to namreč z anketo.

In rezultati? Katastrofalni. Pri skoraj vsakem anketirancu so na računalniku našli vsaj en kos ZleKode™ in kar je še huje, večina uporabnikov ni bila seznanjena niti z osnovami varnosti, kot so razlika med antivirusom in požarnim zidom. Sicer je večina uporabnikov imela nameščen proti-virusni program, toda le-ta je bil pogosto naložen že ob nalaganju operacijskega sistema in večinoma od takrat nikoli ni bil posodobljen. Eden izmed anketirancev je celo imel 92 različnih virusev na enem računalniku, drugi pa neverjetnih 1.059 spyware in adware programov.

Še več, dve tretjini uporabnikov nista imeli niti požarnega zidu, od tistih ki pa so ga imeli, pa jih je bilo 14 odstotkov napačno nastavljenih. Ne glede na vse, pa je skoraj tričetrt uporabnikov vseeno izjavilo, da misli da je njih računalnik dovolj oz. zelo varen.

National Cyber Security Alliance trdi, da je vzrok za to premajhna izobrazba uporabnikov in da bi morali bolj vzpodbujati izobraževanje neukih uporabnikov.