AMD izda računalnik za množice

Mavrik

31. okt 2004 ob 21:45:54

AMD si je zadal sveto poslanstvo, da poveže na internet polovico svetovne populacije do leta 2015. S tem namenom je pred nekaj dnevi poslal v proizvodnjo 'Emmo' oz. kot je uradno ime tega gizmota 'Personal Internet Communicator'. Kot je bilo pričakovano na napravi tečejo "Windows XC", ki so v osnovi predelan Windows CE operacijski sistem. Srce PICa sestavlja AMD Geode GX500 procesor, ki mu pomaga 128 MB DDR SDRAMa ter 10 GB trdi disk. Za pogovor z okolico je opremljen z modemom, štirimi USB priključki ter priključkoma za miško in tipkovnico. Poleg tega dobijo kupci še poleg 15" monitor.

Brez dvoma je ta naprava namenjena za manj razvite države, saj so pri AMDju poskušali zmanjšati ceno posamezne enote na minimum. So se pa na internetu že pojavile kritike, da bi bila stvar še cenejša če bi namesto Windows XCja uporabili kako Open-Source alternativo.

Da pri AMDju mislijo smrtno resno so že pokazale pogodbe z nekaterimi ponudniki interneta, kot so indijski VSNL, Cable and Wireless Caribbean in Mexico's CRC. Pri teh ponudnikih bodo uporabniki dobili napravo skupaj s priklopom na internet, precej podobno kot sedaj kupite oz. odplačate modem pri kabelskih ponudnikih pri nas.

Izvorna novička.