DDoS na vreme!

Matek

17. okt 2004 ob 11:06:56

Pravi geek preživi večino dneva zaprt v sobi za računalnikom, ponavadi celo pri zastrtih oknih, ker lahko dnevna svetloba slabo vpliva na jogurtovo polt. Včasih pa se zgodi, da kdo rabi nujno tehnično pomoč na domu, ali pa v predalu zmanjka praznih CDjev. Takrat se je treba hočeš-nočeš podati v divjino zunanjega sveta in prva stvar, ki nas lahko preseneti, je vreme.

O tem, kaj se dogaja v zunanjem svetu na hidrometeorološčem področju, smo precej dobro obveščeni preko interneta. Na voljo imamo različne programčke, ki se postavijo na namizje in nas obveščajo, a njihova slaba stran je, da poznajo zelo majhno število slovenskih mest. Če hočemo izvedeti več, se lahko podamo na spletno stran Agencije Republike Slovenije za okolje, kjer nas čakajo zelo podrobni in ažurni podatki o vlažnosti, temperaturah, vetru in praktično vsem, kar bi nas lahko zanimalo, na izbiro pa imamo tudi veliko število avtomatskih in opazovalnih postaj.

Nek slovenski programer, ki se skriva pod psevdonimom Panter, se je odločil, da mu sama stran ARSO ni dovolj, in je zato izdelal program Tronteljček. Ta skupek kode (s precej zabavnim imenom) z omenjene strani pobira najrazličnejše podatke o vremenu in jih iz opravilne vrstice posreduje uporabniku. Izdelek je dobro narejen, reklamo so mu naredili tudi na siolovem portalu in posledično ga je v kratkem času namestilo precej veliko število ljudi. In zakaj si zasluži novico? Zgodba ima tudi drugo plat.

Avtor programa očitno ni računal na tako velik odziv uporabnikov, ki so z avtomatskim posodabljanjem podatkov vsakih nekaj minut preobremenili strežnik agencije za okolje. Do sesutja ni prišlo, le stran naj bi delala precej počasneje, saj je, če lahko verjamemo avtorjem, promet kar štirikrat večji kot pred pojavom programa. Zanimivo je tudi, da je avtor programa le-tega umaknil z uradne strani in ga ponovno najavil za ponedeljek, 18. 10. 2004 (se je samo ustrašil ali išče rešitev problema?). Medtem pri ARSO trdijo, da so že pričeli s filtriranjem prometa, čeprav sam program še vedno uporabljam brez večjih težav. Očitno bo na razplet treba počakati do jutri.