Evikcija ASCII: "Naše zadnje vrstice programske kode bomo prevajali na barikadah!"

minmax

13. okt 2004 ob 08:53:25

Skvot ASCII (Amsterdam Subversive Center for Information Interchange), prostor z brezplačnim javnim dostopom do spleta, ki ga ustvarjajo in vzdržujejo hekerji in politični aktivisti in ena glavnih inspiracij za nastanek Kiberpipe je doživel novo policijsko evikcijo. Za dvig zavesti o problematiki je tule njihov preveden manifest:

Center ASCII je bil vzpostavljen z reciklažo starih računalnikov in z uporabo izključno prostega programja (GNU GPL - splošna javna licenca GNU). S tem je skupina omogočala javnosti širši dostop do informacijske tehnologije. ASCII je kolektiv svobodno-avtonomnih posameznikov, tehnično usposobljenih in politično zavednih hekerjev ter razvijalcev računalniških programov.

Trenutna lokacija centra ASCII - Kinkerstraat 92 v Amsterdamu, ni ne prvi ne zadnji prostor, kjer se hekerji borjio za osvoboditev izpod komercialnih pritiskov, ki manipulirajo s tehnologijo in z možnostjo javnega dostopa do slednje. Pravica do komunikacije je pravica vsakogar, računalniško programje pa je sredstvo.

Aktiv ASCII potrebuje solidarnost vseh, zakaj prosto programje potrebuje /home. Dvigaj zavest! Omenjena mala evikcija odraža vse večji val represije, s katero operirajo Zahodni Nato-režimi. Nedavni napad in zaseg strežnikov svetovne mreže svobodnih medijev Indymedia je resno opozorilo na razbijanje svobode govora. Še danes namreč ni nikakršnih legalnih razlogov za takšno cenzuro, ki je zadušila glas Indymedie v več kot 20 državah. Za nas pa so razlogi jasni: kapitalistično-potrošni režim, pripeljan v ekstreme, bolj in bolj kaže svoje sicer oblazinjeno nasilje in svojo logiko prevare z utišanjem vsakega kritičnega glasu.

Dalje si bomo bojevali pot k pravici do drugačnega mišljenja in drugačnega ravnanja, kot je siljeno s strani korporacij, fašističnih vodstev držav in managementa. Po sili razmer bomo naše zadnje vrstice programske kode prevajali na barikadah.

S solidarnostjo vseh/solidarni z vsemi, ki se upirajo.