Nov grafični strežnik za Linux, Mac OS X in prijatelje

mathjazz

8. sep 2004 ob 16:40:06

Grafični strežnik XFree86 je od različice 4.4 naprej začel toniti v pozabo, saj so mu zaradi sporih licenčnih pogojev dali košarico prenekateri distributerji Linuxa in ostalih Unixov. Iz organizacije The X Consortium se je zato razvil X.org, ki deluje v okviru freedesktop.org in ga večinoma predstavljajo nekdanji razvijalci XFree86.

Kmalu po izdaji XFree86 4.4 je že izšel X11R6.7, ki je izpeljan iz veje XFree86 4.4rc2, ko licenca še ni bila sporna, a ni prinesel vidnejšega napredka. Zato so razvijalci zavihali rokave ter vključili nekatere samostojne projekte v razvoju in zdaj smo priča novemu grafičnemu strežniku, X11R6.8.

Novosti je zelo veliko, med najpomembnejšimi pa so prav gotovo naslednje: prava prosojnost, ki jo lahko prilagajamo za vsako okno posebej, sence, XDamage, ki ponovno izrisuje samo tisti del oken, ki je bil poškodovan, Xcomposite, ki skrbi za izrisovanje drevesa oken izven zaslona in ga ponudi v uporabo ostalim aplikacijam ... Kritiki si lahko preberete na linuX-gamers.net in Ars Technica. Še nekaj slik: 1 | 2 | 3 | 4 | 5.