HDTV na IBC

podtalje

17. sep 2004 ob 11:14:59

Od 9. do 13. septembra se je v Amsterdamu odvijala konferenca in sejem International Broadcast Conference - IBC, kjer so bili predstavljeni vsi novi trendi na področju oddajanja in obdelave telvizijskega signala.

Ena izmed najbolj vročih tem je bila tematika na temo High Definition Television - HDTV.

Vsi se strinjajo, da je idealen standard ločljivost 1920x1080 v neprepletenem načinu, vendar pa zaradi tehnoloških omejitev televizij s podporo temu standardu ne bo še kar nekaj let, iz česar tudi izhaja potreba po nekem vmesnem standardu.

Evropa trenutno sprejema standard za HDTV, ki naj bi v praksi zaživel okoli leta 2006. Skupina BTQE, ki deluje pod okriljem European Broadcast Union za Evropo predlagala standard 720p, ki predstavlja ločljivost 1280x720 pri 50 slikah na sekundo brez prepletanja. Na žalost pa v ZDA in Japonski že uporabljajo standad 1080i, ki definira ločljivost 1920x1080, vendar v prepletenem načinu, tako da se spet obetata dva različna standarda za Evropo in ostali svet.

Glavni argumenti, ki stojijo za tem, da bi Evropa sprejela drugačen standard, so, da je ta prehod tehnologije ugodna priložnost, da se znebimo prikaza slike v prepletenem načinu, ki je bil v preteklosti uveden zgolj zaradi tehnoloških omejitev. Poleg tega je komprimiranje slike učinkovitejše v neprepletenem načinu. S tem bi posledično lahko ponudili več kanalov prek obstoječih oddajnikov.

Na drugi strani stojijo zagovorniki standarda 1080i, ki trdijo, da se ta standard trenutno že uporablja in da večja ločljivost kljub prepletenemu načinu pomeni boljšo sliko, predvsem pri televizorjih, ki imajo diagonalo večjo od 125 cm.