USB zmešnjava

slycer

20. jun 2003 ob 12:40:03

Če ste bili v preteklosti zmedeni, ko ste pri diskih naleteli na kratice UATA, ATA, UltraATA in podobne, ki so pravzaprav pomenile eno in isto, potem boste ob vsej zmešnjavi, ki je nastala okrog standarda USB, še bolj zmedeni. O standardu USB je bilo povedanega že marsikaj, zato o njem ne nameravam izgubljati besed. Standard je svojo inkarnacijo doživel v različici 1.0, kasneje pa sta sledili še posodobljena različica 1.1 in dolgo pričakovana inačica 2.0. Vse lepo in prav, dokler ni decembra USB forum preimenoval različice USB 1.1 v USB 2.0, različica USB 2.0 pa je ostala USB 2.0. Zakaj? Po poročanju Slashdota je do tega prišlo, ker so uporabniki želeli, da imajo računalniki, ki jih kupijo, vodilo USB 2.0. "Stari" USB 2.0 (prej USB 1.1) naj bi imel dodatek Full Speed, medtem ko naj bi "novi" USB 2.0 (prej prav tako USB 2.0) imel zraven dodatek Hi-Speed. Na strani USB.org so se pojavile po poročanju Bangkok Post še naslednje izjave:

The correct nomenclature for high-speed USB products is Hi-Speed USB. The correct nomenclature for low or Full-speed USB products is simply USB.
High speed USB products have a design data rate of 480 Mb/s. Full speed USB devices signal at 12Mb/s.

Bojda se v vsej tej zmešnjavi niso najbolje znašli niti nekateri proizvajalci prenosnih računalnikov, kot sta Sony in Toshiba, ki sta predstavila prenosnike, ki naj bi imeli vodilo USB 2.0, vendar pa so še vedno temeljili na starem USB 1.1. Pojavljajo se že negodovanja, da naj bi šlo za nekakšno zavajanje uporabnikov. Zgodba bo v prihodnosti zagotovo dobila epilog.