Imate MP3-je? Žal bomo vaš računalnik uničili.

McHusch

18. jun 2003 ob 21:41:02

Razpečevanje nelegalnih kopij takšnih in drugačnih zaščitenih avtorskih del postaja vedno bolj razširjeno. Velikim založbam in medijskim korporacijam to ni po godu, saj jim po njihovem računanju povzroča milijardne škode, a razumnih ukrepov jim ne uspe zagotoviti in situacija jim vedno bolj polzi iz rok.

Tokrat je radikalno idejo dobil Orrin Hatch, republikanski predsednik Komisije pravosodnega senata države Utah. Na zadnjem zasedanju je namreč izrazil misel, da bi bilo najprimerneje, če bi se računalniki vseh lastnikov nelegalnih MP3-jev preprosto ... uničili. Za zdaj v Ameriki obstaja zakon, ki izrecno prepoveduje uničenje tujih stvari, a Hatch se ga trudi spremeniti, tako da bi bil oškodovani avtor upravičen do poškodovanja piratovega računalnika. Več o tem.

Kakšne poškodbe računalniške opreme je imel Hatch v mislih, ni natančno znano, saj je računalnik prek interneta težko fizično uničiti. Drugo vprašanje je, kdo bi prispeval sredstva in kdo bi imel čas za lovljenje in sledenje domačim piratom. Svoje mnenje o programu lahko senatorju pošljete kar po elektronski pošti.

Očitno še ena nemogoča ideja, ki jo bo treba čim prej pozabiti.