AMD -- hvala za vse ribe in nasvidenje?

OwcA

21. jul 2003 ob 21:02:59

AMDjevo vodstvo je bilo prijetno presenečeno, ko je ugotovilo, da so pridelali le 140 miljonov dolarjev izgube. S tem je obenem postalo dokončno jasno, da AMD stavi vse na Hammerje. Amapk žal je ta kupček še vedno premajhen, njihov edini upnik (in tudi up) so tako zagrizeni privrženci, ki bodo brez pomislekov sprejeli 50 % zvišanje cen. Naivno, porečete? Se strinjam, še posebej če upoštevamo, da je AMD prodal največ procesorjev ravno v razredu od 60 do 100 dolarjev; v razredu, ki ga bo prisiljen ukiniti, če bo hotel splavati na površje.

Četudi bi se jim s Hammerjem posrečil veliki met, je še vedno vprašanje, ali bodo preživeli do njega izgotovitve in po možnosti še preko vseh mladostniških težav, ki bodo nedvomno pestile novi procesor. Precej verjetno je namreč, da so se vsi njihovi največji privrženci po vsej verjetnosti ravnokar založili z Bartoni in tako v kratkem ne bodo pripravljeni poseči po novem procesorju (nikar ne pozabimo, da govorimo o najnižjem segmentu tržišča).

Tu je sicer še domnevna "združitev" z IBMom, ki pa se čedalje bolj preveša v govorico. Ignoranca vodilnih pri tem velikanu gotovo ne govori v prid njihovi kredibilnosti.

Kaj pa Opteron? Vsekakor ta sam po sebi ne mora obdržati AMDja na površju, prej kaj drugega, konec koncev z njim AMD odpira novo bojišče, na katerem je vse prej kot prekaljen.

Ko potegnemo pod vsem skupaj črto, v ospredje nenehno sili vprašanje, kaj to pomeni za nas, navadne smrtnike. Odgovor je preprost, akoravno ciničen -- nič dobrega. Podražitev procesorjev je skorajda neizbežna, vznemirjanje glede tega, kar piše na preplačani škatlici, pa lahko mirno prepustimo fanatikom.