Alkimisti vračajo udarec

OwcA

14. avg 2003 ob 13:07:42

Od nekdaj je človek sanjaril o spreminjanju oglja v drage kamne ali kovine. Ampak, zakaj se ustaviti pri zlatu, ko so na voljo še veliko več vredni elementi, na primer ogljik? A ne kar katerikoli ogljik, temveč najboljši prijatelji nežnejšega spola -- diamanti?

Pravzaprav je stvar nemarno preprosta, takorekoč vsakdo z nekoliko bolje opremljeno delavnico bi lahko to počel. Vzamete opilek diamanta, nekaj grafita ali česa podobno ogljikastega, ju podvržete 50.000 atmosferam in par tisoč stopinjam, hip, hip, strašni trik, pred vami se svetlika čisto pravi diamant. Preprosto kajne? No, prav tega se je lotila skupina znanstvenikov iz Floride. Kar jih ločuje od minulih tovrstnih poskusov, ki nikakor niso zanseljivo obrodili želenih sadov, vsaj ne cenje kot po "naravni" poti, je, da jim je uspelo. Ta dosežek sam po sebi niti ne bi bil tako pretresljiv, če ne bi poceni pridobljeni diamanti odpirali neslutenih možnosti na področju polprevodnikov. Kot verjetno že veste, se današnji procesorji prav nemarno grejejo in nič ne kaže, da bi jih srečala pamet v bljižni prihodnosti. Poleg "prijetno" tople okolice to prinaša še en bolj pereč problem. Namreč vztrajno se približujemo temperaturam, pri katerih se silicij utekočini, kar na noben način ne pripomore k dobrobitu tranzistorja. Diamantom po drugi strani ne grozijo takšni tragični konci, še več, so najboljši naravni toplotni prevodniki -- lastnost, ki nikakor ni za odmet. Do nedavnega je bila že samo misel na uporabo diamantov pregrešna, glede na najnovejše dosežke pa se to kar na enkrat zdi logičen naslednji korak v našem neumornem boju z Moorom.

A s tem preprek še ni konec. Diamant je sam po sebi zelo dober izolator, zato mu je potrebno dodati še nek drug elment, da ustvarimo polprevodnik. Edini, ki zagotovi zadostno prevodnost je bor, a kaj, ko je to le polovična, akoravno pozitivna, rešitev. Poleg pozitivnega naboja (p-tip poprevodnika) potrebujemo seveda še negativnega (n-tip), na tem mestu pa se stvari nekoliko zakomplicirajo. Mati narava nas žal pusti na cedilu. Ampak nič ne de, na pomoč ji je priskočila francosko-izraelska naveza znanstvenikov, ki je razvila postopek, s katerim obrnemo naboj bora. Sonce se nam vnovič nasmiha skozi oblake.

Tako, kulise so postavljene, samo še primadona Intel se mora prikotaliti na oder in izpljuniti diamanten procesor (kot da že sedaj niso dovolj dragi).

P.S. še kakšno leto ali dve in že bomo posegali po ArticDiamond termalni pasti [:D]