Delavnica Tablixa

Gandalfar

4. maj 2004 ob 00:02:58

Izdelava urnika je eden izmed večjih problemov administracije različnih šol in podobnih ustanov. Ker je samodejna računalniška izdelava urnikov dokaj zahteven proces, zahteva večina programov za ta namen zmogljivo in drago strojno opremo.

Tablix je pri nas relativno neznan prosti program, ki to težavo poizkuša rešiti z uporabo porazdeljenega genetskega algoritma. Namesto enega zmogljivega lahko tako uporabimo več povezanih starejših računalnikov, ki jih v slovenskih šolah navadno ne manjka. Tablix odlikuje tudi velika prilagodljivost in uporaba odprtih standardov, ki je značilna za vso odprtokodno programsko opremo.

Delavnico bo vodil Tomaž Šolc in je namenjena predvsem učiteljem, ki v osnovnih in srednjih šolah običajno izdelujejo urnike in že imajo nekaj izkušenj z uporabo proste programske opreme.

"Na prvi delavnici bomo spoznali osnove nameščanja, uporabe in delovanja Tablixa. Poskusili bomo tudi rešiti preprost primer problema urnika za neko manjšo šolo ter pregledali rezultate, ki nam jih bo podal Tablix."

Delavnica bo v torek, 11.5., ob 18h v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Prijave in morebitna vprašanja pošljite na tomaz.solc@siol.net, število mest pa je omejeno.