V pričakovanju Athlona 64(FX)

AtaStrumf

11. sep 2003 ob 15:50:26

Torek, 23. september, se nezadržno približuje in z njim tudi izid dolgo pričakovanega Athlona64(FX). Ker smo že vsi nestrpni in bi radi čim prej videli, kako se bo odrezal AMD-jev najnovejši procesor, smo lahke tarče raznih kvazi testov, ki so se v zadnjem času pojavljali na spletu in obljubljali vse mogoče in nemogoče stvari.

Če vas zanima, kaj lahko v resnici pričakujemo od prihajajačega x86-64 čipa, si oglejte zares odličen in kvaliteten test Opterona 246, ki so ga spisali na www.gamepc.com. Strežniško kladivo tiktaka z 2,0 Ghz, kar je ravno toliko, kot pričakujemo od Athlona64(FX), s to razliko, da ima Opteron dvokanalni dostop do pomnilnika, ki pa lahko za zdaj uporablja največ DDR333 registriran pomnilnik.

Athlon64-ov pomnilniški krmilnik bo sicer osiromašen za en kanal, vendar pa bo imel to prednost, da ne bo potreboval registriranega pomnilnika in bo tako lahko deloval z DDR400 pomnilnikom. Verjetno bo imel tudi občutno manjši L2 predpomnilnik, saj bo Opteronov silicijsko požrešni megabajt okleščen na vsega 256 kB. Ker pa je AMD z Athloni64 odločen zavzeti prestol, bodo izdali tudi FX izvedenko, ki bo imela vse kar si lahko zaželite.

Athlon64FX se bo tako ponašal z celotnim megabajtom L2 predpomnilnika, dvokanalnim pomnilniškim krmilnikom in podporo neregistriranemu DDR400 pomnilniku. Tako močno oborožen bo že pri 2.0 GHz predstavljal resno grožnjo najboljšemu, kar ima Intel, pri 2,2 GHz pa ga tudi 3,2 GHz Pentium 4 z HT in 800 MHz FSB-jem ne bo mogel več v ničemer dohajati. Poudarek tu je na ničemer, saj ga Opteron 246 v marsičem že sedaj pusti daleč zadaj, ponekod pa se mu vendarle pozna velik frekvenčni zaostanek.

Iz testov je razvidno, da dokler primerjamo pri enakih frekvencah, Opteron v ničemer ne zaostaja za Athlonom XP, ampak seveda ravno obratno in hkrati z naraščajočo frekvenco lepo pridobiva v takorekoč vseh preiskusih. To nam daje dobre obete za prihodnost, ko bodo rešeni problemi z SOI in ko bo 90 nanometerski proizvodni proces omogočil zares visoke frekvence.

V kolikor ste bolj lene vrste, kar vem, da ste, si pri testu poglejte vsaj povzetek, kjer so v dveh tabelicah (ena za dvoprocesorske sisteme in druga za enoprocesorske sisteme) z zeleno barvo označeni rezultati, ki so v prid Opteronu, z rdečo pa rezultati, ki so v prid Xeonu 3,06 GHz/1MB, Pentiumu 4 3,2 GHz oz. Athlonu XP 3200+.

V razmislek: Če se Opteron in Athlon64(FX) tako dobro izkažeta že v 32-bitnih aplikacijah, kaj lahko pričakujemo šele od 64-bitnih? No, za ta odgovor bomo morali še malo počakati na 64-bitna Okna XP, a vsekakor se lahko nadejamo dodatnih pohitritev.

Če torej odmislimo začetne visoke cene, je kot kaže, AMD z kladivi zares zadel v črno.