E-volilno goljufanje?

Matej Kovačič

22. okt 2003 ob 15:12:35

Informacijsko tehologijo je mogoče uporabiti za marsikaj. Tudi za... volitve. Volitve pa so, kot vemo, občutljiva zadeva.
Tudi - ali po Floridi sploh - v ZDA. Ameriško podjetje Diebold, namreč ponuja glasovalne naprave, ki nadomeščajo klasično glasovanje. Gre za to, da volilec namesto preko glasovnice svoj glas odda preko zaslona občutljivega na dotik, njegov glas pa zabeleži računalnik.


Vendar pa se je izkazalo, da tak način glasovanja ni zanesljiv oziroma varen. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da njihove sisteme uporablja že 37 ameriških zveznih držav.
Odgovorni v podjetju so se sicer skušali delati nevedne, vendar je marca na njihov slabo zaščiten FTP strežnik vdrl heker in novinarjem ter aktivistom posredoval 15.000 internih obvestil podjetja, ki dokazujejo, da je bilo podjetje Diebold z varnostnimi pomankljivostmi seznanjeno, vendar so sistem kljub temu prodajali še naprej. Zaradi teh varnostnih pomankljivosti je lahko kdorkoli, ki je imel dostop do glasovalnih naprav dodajal ali brisal volilne glasove. In to povsem nezaznavno. Podkupljiva volilna komisija bi torej lahko povsem neopazno spremenila rezultate volitev!


Namesto, da bi pomankljivosti odpravili, pa so po razkritju Dieboldovci zahtevali, naj se sporni dokumenti odstranijo iz spletnih strani, kjer so bili objavljeni, prav tako pa so zahtevali, da spletne strani odstranijo vse povezave na te dokumente. Nekateri so zahteve Diebolda ubogali, nekateri pa ne. Wired News tako poroča, da Dieboldovim zahtevam (trenutno še) kljubujejo neprofitna študentska organizacija Why War? ter Swarthmore Coalition for the Digital Commons, ki pa ima v času pisanja te novice (že?) zaprto spletno stran.
Zanimiv podatek pa lahko preberemo na spletni strani - The face of modern ballot tampering. Avtor strani je namreč objavil podatke o tem, katere politične stranke so finančno podpirali direktorji Diebolda. Zanimivo, Republikance. Bodo naslednje ameriške predsedniške volitve potekale s pomočjo Dieboldovih rešitev?